Новини

бригада
Септ. 07, 2021
Ремонтиран е островът на гривестите рибарки пред Музея на солта
Вчера приключи 26-тата консервационна бригада на Поморийско езеро, организирана от сдружение „Зелени Балкани“. Пет работни дни 30 доброволци в най-различни възрастови групи, професии, държави и населени места, но обединени от общата кауза – любовта към природата, работиха здраво на брега на солената лагуна. Те посветиха време и усилия за опазването на редките видове и местообитания в Поморийско езеро като ремонтираха острова пред Музея на солта, на който гнезди колонията на гривестите рибарки.
 
Детайли
Calidris tenuirostris
Септ. 07, 2021
Нов вид за България открит на Поморийско езеро
Наблюдение на един изключително рядък вид - не само за Поморийско езеро и България, но и за цяла Европа: тънкоклюн брегобегач (Calidris tenuirostris) - гост от далечния изток на Азия! Благодарности на Nikolai Kolev за ценното наблюдение - първо за България - и фотографирането му!
Детайли
brigada
Авг. 31, 2021
Утре започва Природозащитна бригада „Поморийско езеро‘ 2021“
От 1-ви до 6-ти септември 2021 г. ще се проведе традиционната природозащитна бригада на Поморийско езеро, организирана от сдружение „Зелени Балкани“.
Всяка година по същото време на брега на солената лагуна край Поморие се събират десетки доброволци и природозащитници от страната, а преди години и от чужбина. 
 
Детайли
изложба
Авг. 25, 2021
Изложба в Посетителския център Поморийско езеро
В приятна церемония и в присъствието на фотографи и гости, на 19 август от 19:00 часа в Посетителски център "ЗМ Поморийско езеро” се проведе заключителният етап от фотографския конкурс "20 години Защитена местност Поморийско езеро”. 

 
Детайли
колония
Авг. 21, 2021
Очаквайте скоро Природозащитната бригада "Поморийско езеро 2021"
Традиционната консервационна бригада на Зелени Балкани в района на Поморийско езеро тази година ще се проведе от 1-ви до 6-ти септември като част от проект Живот за Поморийската лагуна, в който „Зелени Балкани“ си партнира с М-Поморийски солници ЕООД, Българска Фондация Биоразнообразие и биологична станция Тур дьо Валат, Франция.
Детайли
гривести рибарки
Юли 26, 2021
Тихата лагуна – какво заплашва гнездящите птици в Поморийско езеро
Поморийско езеро е символът на град Поморие, а разнообразието от птици е най-голямото му богатство, наред с лечебната кал и морската сол – създаващи един цялостен взаимосвързан комплекс. Тук са установени 57 вида гнездящи птици, сред които емблематичните за езерото гривести, речни и малки рибарки; саблеклюните, кокилобегачите и други. Колонията от гривести рибарки, която гнезди върху изградените и поддържани от доброволците на СНЦ „Зелени Балкани” изкуствени острови, наброява над 1500 двойки и е най-голямата на Балканския полуостров и сред най-впечатляващите в Европа.
Детайли
Натура 2000
Май 21, 2021
21 май - Ден на Натура 2000 в Поморийската лагуна
Тази година имаме удоволствието да празнуваме Деня на Натура 2000 с учениците от 3 училища от Община Поморие, които ще посетят лагуната и ще се запознаят отблизо с нейните обитатели (НУ „Константин Величков" – с. Габерово, ОУ "Христо Ботев“ – с. Горица и ОУ "Св.св.Кирил и Методий" – с. Порой). Едночасовата програма на брега на Поморийско езеро ще включва беседа за лагуната, наблюдения на птици и кратка викторина с награди за децата.
 
Детайли
фламинги в колонията
Май 16, 2021
Розово фламинго сред колонията на гривестите рибарки
Редки гости посетиха тези дни колонията на гривести рибарки в Поморийско езеро. 23 птици от вида розово фламинго изненадаха нашите орнитолози, които провеждат редовния мониторинг на колонията. Фламингите си почиваха на острова пред Музея на солта, който е изграден с помощта на доброволци на "Зелени Балкани". Внасяйки колорит и красота, птиците от своя страна са се възползвали от спокойствието и тишината в района на лагуната.
Детайли
миграция
Апр. 24, 2021
Пролет в езерото
Пролетта дойде на Поморийско езеро и с нея започнаха и интересните наблюдения в така ценната солена лагуна. Наред със засилената миграция на хиляди птици, придвижващи се на север към гнездовите си местообитания, започна и гнездовия сезон в езерото. Брачни игри, заемане на територия, вече мътещи птици и много песни – това представлява пролетната картина тук.
Детайли