Новини

Ден на Натура 2000
Май 16, 2022
21 май 2022 – ДЕН НА НАТУРА 2000 В ПОМОРИЙСКO ЕЗЕРО
От няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва Денят на Натура 2000 и затова и ние отново организираме специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро. Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско езеро (Живот за Поморийската лагуна) ще отбележи 30 години от създаването си, затова ще посветим празника на тази годишнина #LIFEis30. 
 
Детайли
лебеди с малките
Май 10, 2022
Гнездовият сезон в Поморийската лагуна е в разгара си
По време на редовно провеждания мониторинг на птиците на Поморийско езеро екипът ни отчете, че гнездови сезон 2022 е в разгара си! Характерните и емблематични за лагуната видове – саблеклюн, кокилобегач, гривеста рибарка, ням лебед и др. – са вече тук и са заели колониите и гнездата си, някои от тях мътят снесените си яйца, а при други са се излюпили първите малки. Двете двойки неми лебеди, например, бяха забелязани със съответно осем и пет малки, което е по-голям успех от миналата година, когато повечето им яйца бяха изядени от хищници. 
 
Детайли
Конференция
Май 03, 2022
Живот за Поморийската лагуна на 4-та конференция за Адриатическия миграционен път
От 25 до 29 април 2022 г., в Задар, Хърватия се проведе 4-та конференция за Адриатическия миграционен път на птиците, която събра природозащитници от цяла Европа - 73 участници, които обмениха идеи, представиха данни, обсъдиха заплахите и вариантите за намиране на решения. Сред участниците беше и екип на Зелени Балкани, който представи проекта "Живот за Поморийската лагуна" и работата ни за опазването ѝ.
Детайли
саблеклюни
Март 29, 2022
Пролет в Поморийската лагуна
Дългоочакваната астрономическа пролет настъпи на 20 март тази година и съвпадна с метеорологичната в Поморийската лагуна, която започна с пълна сила на 25 март с пристигането на първите пролетни мигранти. 
Детайли
анимация
Март 18, 2022
Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?
Специална анимация са създали от екипа на проект "Живот за Поморийската лагуна" за да провокират интереса на местните хора към проблемите на Поморийско езеро и за да ги накарат да се замислят какво искат да е бъдещето му. 
Детайли
Поморие
Март 14, 2022
Албанска група на посещение в Поморийско езеро
На 11 март 2022 г. група от албанската организация PPNEA - Дружеството за защита и опазване на природната среда в Албания, Регионалната администрация на защитена местност Вльора и Солниците AlbSale посети Поморийско езеро. 
Детайли
cover
Фев. 07, 2022
Полеви дневник от Поморийско езеро
Представяме ви най-новото видео за Поморийско езеро, създадено в рамките на проекта от колегите от Зелени Балкани. То е дело на фотографа Георги Стоянов от Карлово и представя животът в езерото в слънчевия следобед на 25 януари 2022 .
Детайли
Консултативен съвет
Ноем. 19, 2021
Консултативният съвет категорично застава зад соленото бъдеще на Поморийско езеро
Днес в Поморие се проведе първата среща на Консултативния съвет за Поморийско езеро, в която се включи кметът на Община Поморие, директорът на РИОСВ Бургас, директорът на Института по обща и неорганична химия при БАН, представители на НПО (Зелени Балкани, БФБ, Граждани за Поморие, КСР Гларус), Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и бизнеси, които ползват продукти от езерото - М-Поморийски солници ЕООД и Азимут 6000.
 
Детайли
фламинги
Ноем. 18, 2021
Фламинги близо до брега на лагуната
Благодарение на камерата, инсталирана от Сдружение Зелени Балкани, както и информацията от доброволеца Lucien Depuydt бяха наблюдавани група фламинго, които и в момента позират на южния бряг на Поморийско езеро. 
Детайли