Зелени Балкани Поморийски солници Българска фондация Биоразнообразие Tour du valat Програма life Natura2000

Новини

Вилнюс
25.10.2023
Наш екип участва в международна среща за опазване на рибарките в Литва
От 18 до 20 октомври в литовската столица Вилнюс се проведе международна среща за опазването на речната и малката рибарка, както и на други колониални видове птици, гнездящи по острови, в която участие взеха експерти от няколко страни – България, Беларус, Грузия, Чехия, Хърватия, Словакия, Полша и други.
Детайли
conference
02.10.2023
„Живот за Поморийската лагуна“ на международната конференция „One Health and Zoology“
Дейностите на Зелени Балкани по проучване и опазване на птиците в Поморийско езеро в рамките на проект LIFE for Pomorie Lagoon, бяха представени на Международната конференция „One Health and Zoology“, която се проведе в периода 27-29 септември 2023 г. в гр. Хисаря.
Детайли
бригада
20.09.2023
Приключи проект Опазване на Пoморийската лагуна
На 31 август 2023 г. приключи изпълнението на проект "Опазване на Поморийската лагуна" финансиран от Програма LIFE на Европейската комисия. Докато подготвяме Краткия доклад за проекта (Layman report) ви представяме Консервационния план след приключването на проекта (After LIFE Conservation plan) и всички материали и доклади, създадени в рамките на проекта - вижте раздел МАТЕРИАЛИ
скулптура
07.08.2023
Нова скулптурна композиция акцентира на рядък вид водно конче в Поморийското езеро
Община Поморие и Българска фондация Биоразнообразие реализираха съвместен проект за популяризиране на един защитен вид водно конче - Тъмно смарагдово водно шило. За целта бе създадена скулптурна композиция на грациозното създание, включено в Червената книга на България. Изработката е по пластична композиция на Милчо Талев и изпълнение на скулптора Теодор Даскалов.
Детайли
congres
03.07.2023
Проектът участва в Международен конгрес за водните кончета
Конгресът се проведе от 25 до 30 юни 2023 г. в Пафос, Кипър. Там 85 любители на водните кончета, включително природозащитници, докторанти и професори от 21 страни по света, имаха възможността да открият LIFE проекта за Поморийската лагуна, представен чрез постер, представящ състоянието на опазване на водното конче Тъмносмарагдово шило (Lestes macrostigma) в България.
Детайли
avocet
24.05.2023
Саблеклюни гнездят на новата дървена платформа
С радост споделяме чудесната новина, че дванадесет двойки саблеклюни гнездят върху новата дървена платформа, която беше изградена по време на консервационната бригада през септември 2022 г. в рамките на проекта. През последните дни компания започнаха да им правят и няколко двойки речни рибарки. В допълнение на съседните три платформи има още 19 гнездящи двойки, с което общия им брой в тази част на лагуната е 31. 
Детайли
награждаването
23.05.2023
Кой грабна наградите в конкурса „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?!“
На 22 май в Посетителския център „Поморийско езеро“ бяха наградени участниците в младежкия конкурс на тема „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?!“. Включиха се 110 участника с 94 творби. Вижте класирането ...
Детайли
автор Мира-Йоана Кайтазка
21.05.2023
Темата „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“ провокира 110 участника в младежкия конкурс да изразят своята позиция
Българска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани - партньори по проект „Живот за Поморийската лагуна“ организираха конкурс на тема „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“, за да научат какво мислят младите хора в цяла България за езерото и неговото бъдеще, а също и за да привлекат вниманието върху това прекрасно място и грижата за него. Включиха се 110 участника с 94 творби от цялата страна – Варна, Бургас, Нова Загора, Стамболийски, Сопот, Пазарджик, София, Дряново, Видин, Севлиево и разбира се най-много от Поморие и Ахелой.
 
Детайли
EVOA center
08.05.2023
Солените езера и солниците на Португалия
Климатичните промени стават все по-важна и забележима част от живота ни и ако при нас в България все още не усещаме като че ли с такава сила новите предизвикателства и единствено страдаме, че няма достатъчно сняг или валежи, то в южните и средиземноморски страни все по-силно „усещат жегата“ в живота си. Още в края на април е 26 градуса, а дните с температура над 40 градуса се увеличават постоянно, липсва сладка вода, в летните месеци реките почти изчезват.
 
Детайли