Новини

Бригада
Септ. 15, 2022
Консервационна бригада „Поморийско езеро‘ 2022“ приключи
И тази година повече от 20 доброволци се стекоха на брега на езерото, за да помогнат за неговото опазване и възстановяване. Работата не е лека, често е свързана с тежък физически труд, пек и жега, а понякога вятър и дъжд. Но за любителите на красивата българска природа това никога не е пречка.
 
Детайли
бригада
Септ. 05, 2022
Природозащитна бригада в помощ на Поморийско езеро
За 27-ма година в началото на септември се провежда Природозащитна бригада на Поморийско езеро, организирана от сдружение „Зелени Балкани“. От 1 до 6 септември 25 доброволци от цялата страна помагат на обитателите на соленото езеро. Хора на различна възраст от Пловдив, София, Раднево, Мезек и Поморие работят за поддържането, възстановяването и укрепването на острова на гривестите рибарки. 
Детайли
щъркели
Септ. 01, 2022
Есенна миграция на Поморийско езеро
На прага на тазгодишната консервационна бригада на Поморийско езеро есенната миграция на птиците е в разгара си. Водите на езерото са пълни с уморени от дългия прелет индивиди от разнообразни видове, които намират храна и подслон в пределите на прекрасната лагуна.
Детайли
мониторинг
Авг. 24, 2022
Хидробиоогичен мониторинг в езерото
Днес експерти на БФБ проведоха физико-химичен мониторинг в Поморийско езеро. Това е необходимо за да бъде установено състоянието на екосистематата и ефектът от консервационните мерки, които се извършват в рамките на проекта. 
Детайли
ribarki
Юли 11, 2022
Птиците на Поморийско езеро през юли - вече се усещат признаците на есенна миграция
По време на орнитологичния мониторинг, който екип на Зелени Балкани осъществява в Поморийско езеро в рамките на проект "Живот за Поморийската лагуна" бяха наблюдаване десетки гнездещи вида, но се забелязваха и първите признаци на идващата есенна миграция. 
Детайли
остров
Юли 10, 2022
Подобряване на условията за гнездене на водолюбиви птици в Поморийската лагуна
При проведената в края на миналото лято природозащитна бригада в Поморийско езеро, доброволци и служители на сдружението работиха по възстановяването на острови и платформи, които са основни гнездови местообитания на птиците. Благодарение на тези усилия тази година отбелязваме значително подобряване на условията в защитената територия. 
Детайли
Натура ден
Май 26, 2022
СЛЪНЧЕВО С МНОГО ПТИЦИ НА ДЕНЯ НА НАТУРА 2000 В ПОМОРИЙСКO ЕЗЕРО
Хубавото време и възможността за близки срещи с птиците на Поморийско езеро събраха пред Посетителския център повече от 60 човека – възрастни, семейства с деца, туристи. Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организираха специален празник
Детайли
Ден на Натура 2000
Май 16, 2022
21 май 2022 – ДЕН НА НАТУРА 2000 В ПОМОРИЙСКO ЕЗЕРО
От няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва Денят на Натура 2000 и затова и ние отново организираме специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро. Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско езеро (Живот за Поморийската лагуна) ще отбележи 30 години от създаването си, затова ще посветим празника на тази годишнина #LIFEis30. 
 
Детайли