Зелени Балкани Поморийски солници Българска фондация Биоразнообразие Tour du valat Програма life Natura2000

Новини

Натура ден

СЛЪНЧЕВО С МНОГО ПТИЦИ НА ДЕНЯ НА НАТУРА 2000 В ПОМОРИЙСКO ЕЗЕРО

26.05.2022
Хубавото време и възможността за близки срещи с птиците на Поморийско езеро събраха пред Посетителския център повече от 60 човека – възрастни, семейства с деца, туристи. Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организираха специален празник на брега на лагуната точно на 21 май, когато цяла Европа отбелязва Деня на Натура 2000. Тази година на 21 май се навършват 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (ЕС) - един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа, както и  30 години Програма LIFE #LIFEis30.

Броени дни преди това на церемония в Брюксел, колегите от Зелени Балкани спечелиха европейската награда Натура 2000 в категория Комуникация за техния информационен проект "Натура 2000 в България: нови хоризонти", осъществен в партньорство с Дарик РадиоДневникКапитал и Хоби ТВ. Тази широкомащабна информационна кампания, финансирана от програмата LIFE на ЕС, се стреми да повиши осведомеността за мрежата Натура 2000 в България, като използва водещи видове и местообитания.
 
Събитието в Поморие бе част от националното турне за Деня на Натура 2000 на проект Нови хоризонти, като предния ден изложбите и игрите бяха в Морската градина на Бургас по време на Карнавала на биоразнообразието, организиран от друг LIFE проект „Лагуната на живота“.
 
Малки и големи се забавляваха да редят пъзел и да научат много нови факти за гривестата рибарка, както и да видят колонията на насипния остров точно срещу Центъра, да видят любовните храни и храненето. Саблеклюните бяха по-напреднали в размножаването и срещите с техните малки – сиви, пухкави топчета бяха истинско удоволствие, особено за децата. Кокилобегачите се разхождаха буквално пред посетителите, заедно с двойка зеленоглавки, бели ангъчи и др. Коловете накичени с малки и големи корморани, речни и гривести рибарки позволиха на ръководителя на проекта да изнесе урок по разпознаване на птиците. Имаше много награди за участниците и чудесно настроение в топлия майски ден.
 
Благодарим на екипа на Посетителски център Поморийско езеро, които домакинстваха събитието и бяха разпространили информация сред поморийци. Надяваме се, че ще има един силен туристически сезон и много посетители.