Зелени Балкани Поморийски солници Българска фондация Биоразнообразие Tour du valat Програма life Natura2000

Новини

фламинги в колонията

Розово фламинго сред колонията на гривестите рибарки

16.05.2021
Редки гости посетиха тези дни колонията на гривести рибарки в Поморийско езеро. 23 птици от вида розово фламинго изненадаха нашите орнитолози, които провеждат редовния мониторинг на колонията. Фламингите си почиваха на острова пред Музея на солта, който е изграден с помощта на доброволци на "Зелени Балкани". Внасяйки колорит и красота, птиците от своя страна са се възползвали от спокойствието и тишината в района на лагуната.

Присъствието на розовото фламинго в Поморийско езеро и Бургаските езера отдавна вече не е изненада. До 2015 г. у нас се срещаха единични екземпляри, по всяка вероятност случайно долетели от колониите в Турция и Гърция. Оттогава неговата численост постоянно се увеличава и през декември 2020 г. са регистрирани невероятните 1290 екземпляра в Атанасовско езеро!

На Поморийско езеро видът е регистриран за първи път през есента на 2010 година, когато е наблюдаван един индивид и оттогава редовно се срещат по 1-2 птици. Но рязкото увеличаване на числеността през 2019, когато биват регистрирани 233 индивида, е наистина впечатляващо за малката Поморийска лагуна.

На фона на красивата гледка на тези прекрасни птици в красивата лагуна ви призоваваме да обичате и опазвате природата, за да можем винаги да споделяме подобни мигове с любими хора.