Зелени Балкани Поморийски солници Българска фондация Биоразнообразие Tour du valat Програма life Natura2000

Новини

бригада

Ремонтиран е островът на гривестите рибарки пред Музея на солта

07.09.2021
Вчера приключи 26-тата консервационна бригада на Поморийско езеро, организирана от сдружение „Зелени Балкани“. Пет работни дни 30 доброволци в най-различни възрастови групи, професии, държави и населени места, но обединени от общата кауза – любовта към природата, работиха здраво на брега на солената лагуна. Те посветиха време и усилия за опазването на редките видове и местообитания в Поморийско езеро като ремонтираха острова пред Музея на солта, на който гнезди колонията на гривестите рибарки.
 
Укрепена беше дървената част на острова с допълнителни 150 колчета, които ще предпазват от влиянието на вълните. С кофи и лопати, наредени в жива верига и заредени с огромен ентусиазъм, в продължение на пет дни доброволците пренасяха субстрат от дъното на езерото (основно мидени черупки и пясък) и значително увеличиха площта на острова, който бе сериозно пострадал през последната зима от високото ниво на езерните води.
 
Островът първоначално е изграден с помощта и усилията на доброволци на „Зелени Балкани“, което подпомогна завръщането на гривестата рибарка като гнездящ вид в езерото, а колонията й днес е най-голямата на Балканския полуостров.
 
За отмора от тежката работа за доброволците бяха организирани разнообразни събития като обиколка на езерото и наблюдение на интересни видове птици, презентации за опазването на видове и местообитания в България, по които работят „Зелени Балкани“ и други организации, прожектиране на тематичния филм „Лагуната на белите птици“ (можете да видите филма тук https://youtu.be/17mqqVLEuys). Представени бяха различни проекти по програма LIFE, които в момента се изпълняват от Зелени Балкани и от БФБ. Една от доброволките организира своеобразен конкурс за най-успешно отразяване на бригадата през социалните мрежи.
 
Но може би най-ценното бе контактът между съмишленици, запознанството с нови хора, обмяната на идеи и опит. А спомените от прекараните дни в компанията на хора, отдадени на природата, ни зареждат до следващата бригада и ни дават надежда, че усилията, които полагаме, не са напразни.
 
Изказваме благодарност на всички участници в Поморийско езеро‘ 2021 - благодарим Ви за усилията и времето и Ви очакваме отново догодина!
 
Природозащитна бригада „Поморийско езеро 2021“ беше организирана от „Зелени Балкани“ в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съ-финансиран от програма LIFE на ЕС.
Повече за проекта на https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.