Новини

ribarki

Птиците на Поморийско езеро през юли - вече се усещат признаците на есенна миграция

Юли 11, 2022
По време на орнитологичния мониторинг, който екип на Зелени Балкани осъществява в Поморийско езеро в рамките на проект "Живот за Поморийската лагуна" бяха наблюдаване десетки гнездещи вида, но се забелязваха и първите признаци на идващата есенна миграция. 

Експертите ни наблюдаваха малките на гривестите рибарки от колонията на изкуствения остров, изграден от доброволци на Сдружение Зелени Балкани. Малките са вече във фаза на първите пера, активно хранени и обгрижвани от своите родители и съвсем скоро ще направят първия си полет. В малко по-ранен етап от развитието си са малките на речните рибарки, чиято колония за поредна година е разположена на островчето в солника пред Музея на солта.

Орнитолозите забелязаха и първи признаци за наближаващата есенна миграция на птиците. Индивиди от мигриращи видове, които са приключили вече с гнезденето, са започнали своето придвижване на юг и образуват струпвания на места като Поморийско езеро, които са ключови за намирането на храна и подслон по време на тежкия миграционен период. Сред тези видове са дъждосвирцовите птици – брегобегачи, водобегачи, калугерици, но също така чайки и др. И съвсем в реда на нещата, в края на месеца вече ще има едно масово придвижване на птиците на юг и струпване по бреговете на езерото. Процес, който достига максимума си в края на август всяка година.