Зелени Балкани Поморийски солници Българска фондация Биоразнообразие Tour du valat Програма life Natura2000

Новини

конкурс

Младежки конкурс „Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“

20.04.2023
„Поморийско езеро е важно не само за града, но и за държавата, защото то осигурява поминък, сол, луга, калолечение.“
Иван Алексиев, кмет на Община Поморие

Поморийско езеро е гордостта на поморийци, известно не само в цяла България, но и по света, заради своите лечебни възможности, заради лугата и калта, заради солта и птиците. Днес езерото е изправено пред редица проблеми, които трябва спешно да бъдат решени, ако искаме от тук да се вади сол, калта да запази лечебните си свойства и Поморие да продължи да бъде курорт с национално СПА значение. В последните години солодобивът драстично е намалял (от 12 000 на 4 000 тона), а от 2021 г. не е изваден нито тон сол, заради ниската рентабилност.

За да научим какво мислят младежите на Поморие (и не само) за езерото и неговото бъдеще, а също и за да привлечем вниманието на хората върху това прекрасно място и грижата за него, Проект „Живот за Поморийската лагуна“ организира младежки конкурс
„Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“, посветен на Деня на Натура 2000 (21 май 2023 г.)

"Каним те да илюстрираш, опишеш, заснемеш, разкажеш всичко, което те вълнува по отношение на Поморийско езеро и смяташ, че е важно и си струва да бъде споделено с всички нас. Твоето мнение има значение и ще достигне до хората и институциите, които са загрижени за опазването му. Затова нека го чуем!" - приканват организаторите.

Условията на конкурса са извадени и като отделен файл в края на новината. 

Условия за участие
В конкурса може да се включи всеки ученик или група от ученици от Община Поморие или от страната, който се интересува от Поморийско езеро и е на възраст от 5 до 18 години.

Възрастови категории на конкурса
Участниците ще бъдат разделени в следните възрастови групи:
Възрастова група А – от 5 до 8 години
Възрастова група Б – от 9 до 13 години
Възрастова група В – от 14 до 18 години
Всеки участник може да се включи в няколко категории.
 
Категория Условия
I Рисунка Няма ограничения за размера на рисунката и за използваната техника (акварел, маслени бои, моливи и др.) Единственото условие е да се представи Поморийско езеро в настоящото му състояние, както си го представяте в бъдеще или както бихте искали да изглежда. Изпратете ни снимка в добро качество на вашата рисунка, а ако бъде наградена, ще вземем оригинала, за да го подредим в изложба.
II Фотография, фоторазказ Приемат се фотографии от езерото или негови обитатели, фрагменти, фоторазкази или фотоколажи. Всеки участник може да участва с до 3 снимки.
III Видео клип Приемат се до 3 минутни видеоклипове, които могат да бъдат необработени или специално монтирани.
IV Есе, разказ, стихотворение Приемат се тематични художествени произведения до 10 000 символa, които трябва да бъдат изпратени в дигитален формат.
V Приложно изкуство, инсталация, мини скулптура Няма ограничения за използваната техника. Единственото условие е да се представи Поморийско езеро в настоящото му състояние, както си го представяте в бъдеще или както бихте искали да изглежда. Изпратете ни снимка в добро качество на вашата творба, а ако бъдете наградени, ще очакваме оригинала, за да го подредим в изложба.
VI Плакат, колаж Дайте воля на въображението си и представете своето послание за езерото чрез форма на плакат или колаж. Няма ограничение за размера или използваната техника. Изпратете ни снимка в добро качество на вашата творба, а ако бъдете наградени, ще очакваме оригинала, за да го подредим в изложба.
VII Идея за инициатива Представи ни своята идея за инициатива, която би искал да организираш заедно с приятели или съграждани, за да подобриш състоянието на Поморийско езеро. Опиши ни я и ни я изпрати в дигитален формат (може и снимки, скици или други придружаващи материали)

Срок за участие
Изпратете своята творба или идея до 15 май 2023 г. на saltoflife@biodiversity.bg
Посочете име, възраст, населено място, училище/детска градина/клуб/читалище. Напишете координати за обратна връзка – телефон и електронна поща.

Всеки участник носи лична отговорност за участие в конкурса само със собствени произведения, които не нарушават авторски права на други хора. Всички творби следва да са направени самостоятелно или в съавторство от представящите ги за участие в конкурса. Проект „Живот за Поморийската лагуна“ не носи отговорност за авторството на участващите творби.

Награди
За победителите във всяка категория ще бъдат осигурени множество награди, предоставени  от партньорите по проект „Живот за Поморийската лагуна“.
Участниците, чиито творби са отличени в конкурса, се задължават, при поискване от организаторите, да предоставят произведенията си в оригинал, за участие в изложба по време на церемонията по награждаване.

Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаване в Поморие, за която ще получите информация на https://lifeforpomorielagoon.eu/

Конкурсът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на ЕС. Повече за проекта на https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.

За повече информация Радостина Ценова, БФБ - 0896798908
Експерт Комуникации LIFE проект “Живот за Поморийската лагуна”
Условия на конкурса 86.61 KB (docx) Свали