Новини

syweta

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА ПОМОРИЙСКО ЕЗЕРО

Март 08, 2023
Имаме удоволствието да ви поканим на втората среща на Консултативния съвет за Поморийско езеро, който създадохме в края на 2021 г. в Поморие. Благодарение на съдействието на Община Поморие срещата ще се проведе на най-подходящото място в града – в Музея на солта. Очакваме ви на 15 март (сряда) от 10.00 часа. Темата на срещата е „Предизвикателства пред Поморийско езеро и въвличане на заинтересованите страни“.

Консултативният съвет е неформална структура, който се среща веднъж годишно и има консултативна роля за устойчивото управление на езерото и препоръки за подобряване на условията и увеличаване на ползите от езерото за местното население и за общността. Основният фокус е връзката между природните и икономическите ценности на Поморийско езеро и Натура 2000 зоните, в които то попада.

Предизвикателствата пред езерото продължават и в момента, затова за нас е важно да обсъдим бъдещето на езерото, свързано с намалената соленост на водите и празните басейни, спрения солодобив, който поддържа процеса на образуване на лечебна кал, промяната на видовия състав в лагуната и др. Бихме искали да ви представим какво сме предприели в рамките на нашия LIFE проект „Живот за Поморийската лагуна“, както и да научим мнението на всички участници. Срещата ще бъде с продължителност 2 часа.

Членове на съвета са представители на държавната и местна власт като Община Поморие,  Областна администрация Бургас, РИОСВ Бургас, научни, обществени и екологични организации, както и бизнеса в лицето на хотелите и санаториума в Поморие, които ползват продукти от езерото, Поморийски солници ЕООД,  земеделски производители и др.

Специално за Съвета ще присъства г-жа Лорена Сегура от френския институт за изследване на влажните зони – „Тур дьо Валат“,  която ще представи резултатите от проучване, което проведохме в района на Поморие и онлайн - „Мониторинг на социално-икономическото въздействие и екосистемните услуги“. Тя ще сподели и опита на Тур дьо Валат за въвличане на различни заинтересовани страни в опазването на ценни влажни зони.
Консултативният съвет се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на ЕС. Повече за проекта на https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.