Новини

езерото

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА ПОМОРИЙСКО ЕЗЕРО

Ноем. 15, 2021
Българска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани, Поморийски солници и Тур дьо Валат вече повече от година работят за опазване на Поморийско езеро. Загрижеността ни за бъдещето на тази уникална лагуна ни кара да създадем Консултативен съвет за Поморийско езеро - неформална структура за обсъждане на решения за устойчивото управление на езерото. Основният фокус ще бъде взаимовръзката между природните и икономическите ценности на Поморийско езеро и Натура 2000 зоните, в които то попада.
 
Първата среща ще се проведе на 19.11.2021 г. (петък) от 10.00 до 12.00 часа в залата на Гранд хотел „Поморие“. Темата е „Сладко или солено е бъдещето на Поморийската лагуна?“. Бихме искали заедно да започнем дискусия за бъдещето на езерото, свързано с намалената соленост на водите, застрашения солодобив, който поддържа процеса на образуване на лечебна кал, промяната на видовия състав в лагуната и др. Важно е да се обсъди каква е моментната ситуацията и каква е възможната роля на всеки от участниците.
 
Консултативният съвет (КС) ще се среща веднъж годишно, a при необходимост ще може да се свиква и от членовете му, които ще обсъждат и ще дават препоръки за подобряване на условията и увеличаване на ползите от езерото за местното население и за общността.
 
Своето участие в срещата са потвърдили кметът на Община Поморие, директорът на РИОСВ Бургас, директорът на ИОНХ при БАН, представители на неправителствени организации, както и бизнеса в лицето на хотелите и санаториума в Поморие, които ползват продукти от езерото, Поморийски солници ЕООД и др. Водещ на срещата ще бъде фасилитаторът Лина Славова от „Контакт“.
 
За да бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, участниците в събитието ще бъдат допускани  след показване на зелен сертификат на входа. Всеки, който не разполага с такъв, може да си направи тест в лабораторията на хотела (от 9:15 ч.).
 
Консултативният съвет се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“ (LIFE19 NAT/BG/000804), съфинансиран от програма LIFE на ЕС. Повече за проекта на https://lifeforpomorielagoon.eu/, както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.